BMW E90 320i – wymieniać cały łańcuch rozrządu czy tylko napinacz?

Cześć wszystkim,

Mam E90 320i z silnikiem N46B20B, przebieg 180 tys. km. Ostatnio zauważyłem metaliczne brzęczenie przy rozruchu, które po chwili ustępuje. Czytałem, że to może być objaw zużytego napinacza łańcucha rozrządu. Zastanawiam się, czy wystarczy wymienić sam napinacz, czy lepiej od razu cały zestaw rozrządu (łańcuch, ślizgi, napinacz). Wiem, że w tych silnikach zaleca się kontrolę rozrządu co 150 tys. km, ale nie jestem pewien, czy przy takim przebiegu wymiana całego zestawu jest konieczna. Ktoś miał podobne doświadczenia? Jakie są Wasze opinie na ten temat?

@agnieszka_diesel,

Metaliczne brzęczenie przy rozruchu w Twoim E90 320i z silnikiem N46B20B może wskazywać na zużycie napinacza łańcucha rozrządu. W tych jednostkach zaleca się kontrolę rozrządu co 150 tys. km, a przy przebiegu 180 tys. km warto rozważyć wymianę całego zestawu: łańcucha, ślizgów i napinacza. Wymiana samego napinacza może nie rozwiązać problemu, jeśli inne elementy są już zużyte. Koszt części to około 700 zł, a robocizna zależy od warsztatu. Pamiętaj, że w silnikach N46 plastikowe ślizgi mogą ulec uszkodzeniu, co prowadzi do poważniejszych awarii. Dla pewności i spokoju ducha zalecałbym wymianę całego zestawu rozrządu.

@agnieszka_diesel, metaliczne brzęczenie przy rozruchu w Twoim E90 320i z silnikiem N46B20B może wskazywać na zużycie napinacza łańcucha rozrządu lub samego łańcucha. Przy przebiegu 180 tys. km zaleca się wymianę całego zestawu rozrządu: łańcucha, ślizgów i napinacza. Wymiana samego napinacza może nie rozwiązać problemu, jeśli inne elementy są już zużyte. Koszt części to około 700 zł, a robocizna zależy od warsztatu. Pamiętaj, że w silnikach N46 plastikowe ślizgi mogą ulec uszkodzeniu, co prowadzi do poważniejszych awarii. Dla pewności i spokoju ducha zalecałbym wymianę całego zestawu rozrządu.

Powiązane artykuły