Koszty eksploatacji BMW X5 E70 3.0d po 200 tys. km – co trzeba wiedzieć?

Myślę o kupnie BMW X5 E70 3.0d z przebiegiem około 200 tys. km. Wiem, że to porządne auto, ale martwi mnie, ile będę musiał wydać na utrzymanie po takiej ilości km. Ktoś ma jakieś doświadczenia z tym modelem? Jakie są typowe usterki i koszty? Słyszałem, że bywają problemy z zawieszeniem pneumatycznym, łańcuchem rozrządu w silnikach N57 i automatycznymi skrzynią biegów. Ile trzeba wydać na naprawy tych rzeczy? Czy w ogóle opłaca się brać taki egzemplarz, czy lepiej szukać czegoś z mniejszym przebiegiem?

michal334, przy takim przebiegu 200 tys. km w BMW X5 E70 3.0d trzeba liczyć się z wydatkami na typowe usterki. Zawieszenie pneumatyczne zaczyna szwankować już po 80 tys. km; wymiana miechów czy kompresora to koszt kilku tysięcy złotych. Łańcuch rozrządu w silnikach N57 może wymagać wymiany po 150 tys. km, co to kolejne około 3 tys. zł. Automatyczna skrzynia biegów przy takim przebiegu zacznie szarpać albo opóźniać reakcję; naprawa czy regeneracja to następne kilka tysięcy złotych. Filtr DPF w dieslach potrafi się zapchać po 60 tys. km, a regeneracja lub wymiana to koszt od 1,5 do 3 tys. zł. Biorąc pod uwagę te wydatki, utrzymanie X5 E70 z takim przebiegiem będzie drogie. Jak chcesz mieć niższe koszty, lepiej znajdź coś z mniejszym przebiegiem albo innej marki z tańszym serwisem.

Powiązane artykuły