Piasta Peugeot 307

Dodano: 23 marca 2013 19:46
Po naprawie zawieszanie, z tylnych kół zaczął dochodzić dziwny odgłos. Podczas szybszej jazdy słychać wycie i popiskiwanie. Założyłem, że jest to łożysko koła i w celu jego wymiany udałem się do mechanika. Mechanik nie rozbierając nawet samochodu stwierdził, że może to być równie dobrze piasta koła i należy liczyć się ze sporymi kosztami. Stwierdził również, że jest przy tym więcej roboty i kazał mi czekać do czwartku. Jak zdiagnozować takie uszkodzenie ?
Dodano: 24 marca 2013 17:54
Bez rozkręcenia i wyjęcia wszystkiego będzie ciężko. Znam przypadki kiedy uszkodzenie łożyska przebiegała niemal bezobjawowo. Jak pojawiły się pierwsze objawy było już a późno i uszkodzeniu uległa właśnie piasta. Tak jak pisałem wcześniej bez demontażu jest to tylko gdybanie. Można oczywiście podnieść samochód i sprawdzić np. opory toczenia ale w ten sposób możemy wypowiadać się jedynie na temat łożyska.
Dodano: 2 kwietnia 2013 10:26
Na szczęście do wymiany było tylko łożysko. Stare rozleciało się w drobny mak więc nie było większego problemu z jego wyciągnięciem. Mechanik skasował 200zł i teraz jest cisza.

Powiązane artykuły