Brak mocy w 9-5, model 2001
Dodano: 12 września 2012 17:20
Mam problem z uruchomieniem auta. Samochód stał prawie roku czasu i tylko bardzo sporadycznie był odpalany. Teraz niemoge go odpalić. Macie jakieś pomysły? Zaznaczam, że to nie akumulator.
Dodano: 12 września 2012 17:21
Ja też kiedys miałem z tym problem w audi a4 tdi. Sam juz nie wiedziałem co robic i musiałem zabrac do mechanika. Na szczęście facet znał się na robocie i szybko znalazł przyczynę. Filtr powietrza był brudny i dlatego nie miał mocy. Sprawdź u siebie bo pewnie masz to samo.
Dodano: 12 września 2012 17:22
To nie będzie żaden filtr powietrza tylko na pewno zapieczone kierownice na turbinie. Tak się dzieje, w przypadku kiedy auto stoi dłuższy czas.
Dodano: 12 września 2012 17:23
Czy mogę sam to sprawdzić? Nie mam dobrego mechanika u siebie w okolicy, więc może sam bym trochę podłubał.
Dodano: 12 września 2012 17:24
Musisz rozkręcić turbosprężarkę i wyczyścić kierownice i turbinę.
Dodano: 16 stycznia 2013 07:14
Diagnostyka i naprawa turbo w domowych warunkach to karkołomne przedsięwzięcie. Oczywiście możliwe jeśli ma się wiedzę, narzędzia i odpowiednie miejsce. Turbina to bardzo wrażliwe i skomplikowane urządzenie (może nie aż tak jak np. pompa wtryskowa) więc przy demontażu i naprawie trzeba bardzo uważać. Jeśli samochód długo stał to ja zacząłbym od spuszczenia paliwa i wlania nowego. Warto przejrzeć też filtry tak jak kolega wyżej pisał. Na dłubanie w silniku zawsze przyjdzie czas. Na początek trzeba wykluczyć rzeczy proste i oczywiste.
Napisz może o jaki silnik chodzi. Będzie łatwiej coś podpowiedzieć
Pierwsza
Poprzednia
1
Następna
Ostatnia