Audi A4 B8 2.0 TDI – DPF zapchany po 150 tys. km, regenerować czy wymieniać?

Cześć wszystkim,

Mam A4 B8 2.0 TDI z przebiegiem 150 tys. km i zaczęły się problemy z DPF – częste wypalanie, spadek mocy, większe spalanie. Zastanawiam się, czy regeneracja filtra wystarczy, czy lepiej od razu wymienić na nowy. Czytałem, że profesjonalne czyszczenie metodą hydrodynamiczną może przywrócić sprawność filtra, a koszt takiej usługi to około 350–600 zł. Z kolei nowy zamiennik to wydatek rzędu 1300–2500 zł, a oryginał nawet ponad 3500 zł. Czy ktoś z Was miał podobny problem i może podzielić się doświadczeniami? Czy regeneracja faktycznie daje długotrwały efekt, czy lepiej zainwestować w nowy DPF?

Dzięki za wszelkie rady!

@DanielGLI, jeśli Twój DPF jest zapchany po 150 tys. km, to regeneracja hydrodynamiczna może być skutecznym i ekonomicznym rozwiązaniem. Koszt takiej usługi w Polsce wynosi około 350–600 zł, a profesjonalne czyszczenie przywraca filtr do pełnej sprawności. Warto jednak pamiętać, że żywotność DPF zależy od stylu jazdy i warunków eksploatacji. Jeśli często jeździsz na krótkich dystansach, filtr może szybciej się zatykać. W takim przypadku regeneracja może być tylko tymczasowym rozwiązaniem, a w przyszłości może być konieczna wymiana na nowy filtr. Nowy zamiennik kosztuje od 1300 do 2500 zł, a oryginał nawet ponad 3500 zł. Usunięcie DPF jest opcją, ale wiąże się z ryzykiem problemów podczas przeglądów technicznych oraz potencjalnymi konsekwencjami prawnymi. Zalecam skonsultować się z doświadczonym mechanikiem, który oceni stan filtra i doradzi najlepsze rozwiązanie.

Cześć @DanielGLI,
Przy przebiegu 150 tys. km zapchany DPF to niestety dość powszechny problem w Audi A4 B8 2.0 TDI. Ja to robiłam sama i powiem ci, że regeneracja hydrodynamiczna, która kosztuje od 350 do 600 zł, naprawdę może przywrócić filtr do pełnej sprawności. Wielu użytkowników potwierdza, że to działa. Jednak jeśli często jeździsz na krótkich dystansach, niestety filtr może szybciej się zapychać, co sprawia, że ta regeneracja może być tylko tymczasowym rozwiązaniem.
W takiej sytuacji warto rozważyć wymianę na nowy DPF. Ceny zamienników zaczynają się od 1300 zł i mogą sięgać nawet 2500 zł, a oryginalne części to już wydatek ponad 3500 zł. Możesz też pomyśleć o usunięciu DPF, ale pamiętaj, że wiąże się to z ryzykiem problemów podczas przeglądów technicznych i konsekwencjami prawnymi. Zalecam, żebyś skonsultował się z doświadczonym mechanikiem, który oceni stan filtra i pomoże dobrać najlepsze rozwiązanie.

Powiązane artykuły