Wymiana rozrządu w BMW E46 320i – kiedy i jak?

Cześć wszystkim,

Mam E46 320i z silnikiem M54B22 i zastanawiam się nad wymianą rozrządu. Wiem, że w tych silnikach jest łańcuch, który niby nie wymaga interwencji, ale słyszałem, że warto to zrobić gdzieś po 200 tys. km, żeby nie wpakować się w większe problemy.

Czy ktoś z Was miał do czynienia z wymianą rozrządu w tym modelu? Jakie są objawy zużycia łańcucha lub napinaczy? Czy naprawdę trzeba wymieniać cały zestaw na zapas, czy lepiej poczekać na pierwsze oznaki zużycia? Bo w sumie jazda to tylko BMW, ale nie chcę, żeby mi się coś posypało w trasie.

Z góry dzięki za wszelkie rady i wskazówki.

W Twoim BMW E46 320i z silnikiem M54B22 łańcuch rozrządu jest zaprojektowany jako element trwały, więc teoretycznie nie musisz go co chwilę wymieniać. Mimo wszystko, jak już przekroczy 200 tys. km, warto na niego zerknąć. Jakie objawy zużycia mogą się pojawić? Sprawdź to:
- metaliczne stukanie przy rozruchu, zwłaszcza jak silnik jest zimny,
- nierówna praca silnika na biegu jałowym,
- spadek mocy i elastyczności,
- większe zużycie paliwa.
Jeżeli coś z tego zauważysz, lepiej skonsultować się z mechanikiem. Nie ma sensu wymieniać całego zestawu rozrządu "na zapas", ale kontrolować jego stan po takim przebiegu to dobry pomysł. Bezpieczeństwo przede wszystkim!

Powiązane artykuły