Pękająca szyba czołowa w 206

Dodano: 26 marca 2013 08:27
Odkąd wymieniłem oryginalną przednią szybę cały czas borykam się z problemem pękania szyb. Obecnie to już 4 szyba którą muszę wymienić. Przednia szyba została uszkodzona mechanicznie więc nie ma tu o czym mówić. Wszystkie następne pękają samoczynnie. Zakład który mi te szyby montuje na siłę szuka usprawiedliwień. W tej chwili, jak już wykluczyli problem uszkodzonego nadwozia, twierdzą, że problem leży w samej bryle auta. Według oficjalnego stanowiska w Peugeotach 206 pękanie szyb to norma. Co Wy na to ?
Dodano: 30 marca 2013 10:33
sc_are Co?! Takich bredni to ja już dawno nie słyszałem. Jak to "pękanie szyby to norma" ? Przecież to jakiś żart, kto w ogóle montuje ci te szyby??? Jaki to zakład?? Dali ci gwarancję na szyby? Jak wygląda to pękniecie tzn w jakiej odległości od krawędzi, czy jest jedno duże czy kilka pęknięć na raz? Czy wszystkie szyby pękały ci w zimie przy niskich temperaturach? Jeśli problem leży w bryle auta to dlaczego nie pękają szyby fabryczne? Mam znajomych co jeżdżą 206 kilka dobrych lat i takich problemów nigdy nie mieli. Owszem kiedyś zdarzało się że szyby często pękały w Skodzie Favoritce ze wzgledu na zbyt dużą elastyczność i dopiero zastosowanie rozpórki na kielichach przedniego zawiasu pomogło . Taki problem jednak nigdy nie dotyczył Peugeotów. Jaka jest w ogóle historia Twojego auta? Jakieś wypadki, blacharka itp? Ja zabrałbym auto z pękniętą szyba do ASO i poprosił o ocenę i podanie przyczyny pękania szyb. Nieprawidłowy montaż szyby jest najczęstszą przyczyną pękań.
Dodano: 30 marca 2013 14:57
Najprawdopodobniej szyba została źle sklejona z budą i stąd te pękanie, znam przypadek kiedy szyba założona w "fachowej" firmie pękała już następnego dnia, a wina zrzucana na właściciela. Sprawa trafiła nawet do sądu.
Dodano: 30 marca 2013 15:04
Szyby pękają tuż przy krawędzi. Nie ma znaczenia czy jest to lato, jesień, zima czy wiosna. Oryginalna szyba była w samochodzie od 7 lat więc... ASO i konkurencja nie wypowiada się na temat pracy innych warsztatów więc wyceny i oceny nie są możliwe. W ASO powiedzieli mi, że koszt wymiany w ich warsztacie to około 800-1200 zł w zależności od tego jaką szybę wybiorę. W tej chwili szybę zamontowałem w innym zakładzie i jak do tej pory jest spokój. Teraz czeka na zwrot kasy z reklamacji.

Powiązane artykuły