Przekłamujący licznik Peugeot 206

Dodano: 15 kwietnia 2013 19:58
Orientuje się ktoś o ile może przekłamywać licznik w 206? Czy są jakieś normy itp. Dziś zostałem zatrzymany przez policje i na ich radarze było 50km/h a ja daje sobie rękę uciąć ze na prędkościomierzu nie miałem więcej jak 45km/h. Jak przy tak małej prędkości jest taka różnica to ile będzie ona wynosić przy 140 km/h na autostradzie?!
Dodano: 16 kwietnia 2013 16:47
big-grin big-grin śpiewka stara jak świat, oszukujący prędkościomierz big-grin big-grin
Dodano: 16 kwietnia 2013 17:31
A to ciekawe, z tego co wiem to niektórzy producenci aut zawyżają wartość prędkościomierza, ale żeby była zaniżona? Coś mi się wydaje, że mogło ci się pomylić i tyle, no chyba że cos nie tak masz z zegarami, albo masz inny rozmiar kół niż producent zaleca.
Dodano: 16 kwietnia 2013 17:53
Pewnie źle spojrzałeś albo Cię wyobraźnia poniosła big-grin
Dodano: 16 kwietnia 2013 18:46
Radzę przejechać się kilka razy przed radarem i poczekać na odpowiedź. :D :D
Dodano: 16 kwietnia 2013 20:00
Was to śmieszy a mnie do śmiechu nie jest. Skonsultowałem sprawę z mechanikiem. Mechanik stwierdził, że liczniki mają tolerancję 2% i jeśli zostanie ona przekroczona może to świadczyć o uszkodzeniu lub modyfikacji licznika. Podobno zdarzają się takie sytuacje, kiedy zastosuje się tanie zamienniki. Jakoś nie bardzo chce mi się w to wierzyć. Pamiętam, że jak jeździłem z kumple jego A4 to jego liczni ciągle zaniżał prędkość. Nawigacje wskazywały 87km/h a on miał na blacie leciutko ponad 90km/h. Uznaliśmy to jednak za niedokładność nawigacji.
Dodano: 17 kwietnia 2013 17:16
Trzeba sobie czasem pożartować ;) A wracając do tematu, to piszesz " Pamiętam, że jak jeździłem z kumple jego A4 to jego liczni ciągle zaniżał prędkość. Nawigacje wskazywały 87km/h a on miał na blacie leciutko ponad 90km/h. Uznaliśmy to jednak za niedokładność nawigacji." - chyba było na odwrót - licznik zawyżał skoro pokazywał 90km, a nawigacja 87km? To by sie zgadzało, bo tak często jest, że wartość na liczniku jest lekko zawyżona. Pytanie najważniejsze, to czy miałeś stosowane jakieś zamienniki czy licznik jest oryginalny? Jak ten problem Cie nurtuje to poproś o sprawdzenie prędkościomierza, na pewno są jakieś sposoby.
Dodano: 17 kwietnia 2013 20:41
Ja nie wymieniałem ani licznika ani czujnika ale nie mogę wykluczyć, że były one wymieniane. Myślałem, żeby skonfrontować odczyt z licznika z innym licznikiem tzn. dwa samochody jada obok siebie z tą samą prędkością. Ponadto w każdym samochodzie nawigacja. W ten sposób można byłoby wyciągnąć średnią.
Dodano: 18 kwietnia 2013 12:26
W teorii to może wydaje się proste ale w praktyce wcale takie nie jest. W różnych autach licznik prędkości może różnie pokazywać, dwie nawigacje tez mogą miec różne odczyty, jazda z taką sama prędkością wcale nie jest łatwa więc potrzebujesz tempomatu, żeby wynik był dokładny, droga tez jest nie bez znaczenia.
Dodano: 18 kwietnia 2013 12:49
Po co masz sie tak bawić, weź zamontuj dwie rożne nawigacje w aucie i zobacz jaka różnica w prędkości. Opony masz jak zaleca producent? Jak obie pokażą to samo to podjedź do mechanika, niech sprawdzi czujnik albo można wskazówkę przestawić w zegarze.
Dodano: 18 kwietnia 2013 16:32
Trochę jest lipa z tym prędkościomierzem bo jak porównałem dziś z nawigacją to mniej więcej odczyt się zgadza. Różnica jest mała, bo nie większa niż 2km/h ale to też nie wiadomo bo licznik podaje prędkość w czasie rzeczywistym a GPS ma pewne opóźnienia. Opony są ok (w sensie rozmiar). Zaczynam popadać w paranoję.

Powiązane artykuły