Alfa 156 kręci się tylko do 5 tys.

Oglądałem dziś Alfę 156. Silnik 2.0TS B+G. Na benzynie śmiga jak złoto ale na LPG kręci się tylko do 5 tys. Generalnie wyszło to przez przypadek. Chciałem wyprzedzić ciężarówkę i skończyło się jechanie. Samochód zapalił bez problemów i chodził bez zarzutu. Nawet na gazie pięknie śmiga ale tylko to 5 tys. obrotów Dochodzi do 5 i przestaje jechać. Nie prycha, nie strzela tylko nie chce jechać. Sprzedający zapewnia, że tak jest ustawiony, wystarczy podpiąć pod kompa i przestawić. Spotkaliście się z takim problemem ?
Nigdy z takim ograniczeniem się nie spotkałem i raczej mało prawdopodobne żeby ktoś takowe zakładał. Prawdopodobnie to jakiś problem ze sterownikiem. Gaza w samochodach ma śmigać jak benzyna więc i silnik ma się kręcić tak samo. Ja przed zakupem pojechałbym na diagnostykę bo sprawa jest podejrzana.
Nie daj się nabrać na takie akcje. Może okazać się, że za chwile dojdą nowe problemy i naprawa wyniesie cię więcej niż nowa instalacja. Tak sytuacja jest na tyle irytująca, że sprzedający na 100% ją odczuł. Wątpię aby przy wyprzedzaniu nie kręcił jej pod czerwone pole. 5tys to sporo ale w czasie jazdy czasami nawet 7 wskakuje na blat.