Alfa Romeo 156 1,9 JTD wasze opinie
Dodano: 16 grudnia 2012 11:40
Cześć,
Proszę o opinie na temat tego autka z tym wlaśnie silnikiem.
Dodano: 16 grudnia 2012 11:43
Hmm silnik chyba najbardziej rozpoznawalny, jeśli chodzi o te autka, także jednostka ta jest porównywalna do silnika 1.9 TDI z VW, także praktycznie super sostępne części i w miarę mała awaryjność.
Dodano: 20 grudnia 2012 17:21
Hej,
Hmm silnik typowy dla tych aut, praktycznie awaryjność jest znikoma, a części dostępne wszędzie. Ogólnie dobre autko.
Dodano: 22 grudnia 2012 13:12
Niestety nie słyszałam zbyt dobrej opinii o tym silniku, więc może warto pomyśleć o dieslu 2,4? Z Alfa to jest kłopot, ponieważ większość silników nie cieszy się dobra opinią i przy kupnie trzeba zwrócić uwagę na jego stan.
Dodano: 23 grudnia 2012 11:38
Również bardziej polecam 2.4
Dodano: 24 grudnia 2012 12:20
Hmm ja negatywnych opinii nie słyszałam, no ale cóż, nie mam zbytnio dużo znajomych z Alfami
Dodano: 3 stycznia 2013 14:06
Znajomy ma ten silnik w 147 i chodził elegancko, jednak wczoraj niestety padł.
Dodano: 6 stycznia 2013 10:52
Hmmm 1.9 JTD zbytnio kojarzy mi się bardziej z dostawczakami, niż silnikiem do osobówki. Nie słyszałem nic w sumie na temat tego silnika, więc ciężko cokolwiek stwierdzić.
Dodano: 18 stycznia 2013 20:29
JTD podobnie jak każdy nowy diesel ma jedną bardzo poważną wadę- poprzedni właściciel. Jeśli ona zostanie wyeliminowana to silnik raczej godny polecenia. Wariacja pod tytułem 2.4 jakoś do mnie nie przemawia. 1.9 znam zarówno z Fiatów, Lancii jaki Alfy i mogę powiedzieć, że jest to silnik który daje radę. Jako ciekawostkę mogę napisać, iż znam który jeżdżąc Alfą 166 zajeździł 3 silniki 2.4 JTD, kiedy padł mu trzeci silnik trafił się napaleniec który zamienił się z nim na Alfę 156 z 1.9 JTD i od tej pory typ zapomniał o problemach. JTD (szczególnie model 19000 ccm) był prekursorem diesli nowej generacji a Włosi dzięki temu silnikowi wielokrotnie byli nagradzani za innowacyjność. Nie mniej jednak na diesla trzeba mocno uważać bo praktycznie każda awaria silnika, układu doładowania czy zasilania to spory wydatek.
Dodano: 22 stycznia 2013 15:45
Potwierdzam post wyżej. W sumie Alfy są zazwyczaj mocno katowane i niestety wymiana postawowych elementow silnika jest robiona za późno. Jeśli już cośjest nie tak, to łatane to jest na szybko i jak najszybciej sprzedawane, czasem ponawet ciekawych cenach. Kupując nową Alfe na pewno tych problemow nie znajdziemy, o ile dobrze będziemy dbać o silnik naszego kochanego autka.
Pierwsza
Poprzednia
1
Następna
Ostatnia