Alfa Romeo 156 1,9 JTD wasze opinie
Cześć,
Proszę o opinie na temat tego autka z tym wlaśnie silnikiem.
Hmm silnik chyba najbardziej rozpoznawalny, jeśli chodzi o te autka, także jednostka ta jest porównywalna do silnika 1.9 TDI z VW, także praktycznie super sostępne części i w miarę mała awaryjność.
Hej,
Hmm silnik typowy dla tych aut, praktycznie awaryjność jest znikoma, a części dostępne wszędzie. Ogólnie dobre autko.
Niestety nie słyszałam zbyt dobrej opinii o tym silniku, więc może warto pomyśleć o dieslu 2,4? Z Alfa to jest kłopot, ponieważ większość silników nie cieszy się dobra opinią i przy kupnie trzeba zwrócić uwagę na jego stan.
Również bardziej polecam 2.4
Hmm ja negatywnych opinii nie słyszałam, no ale cóż, nie mam zbytnio dużo znajomych z Alfami
Znajomy ma ten silnik w 147 i chodził elegancko, jednak wczoraj niestety padł.
Hmmm 1.9 JTD zbytnio kojarzy mi się bardziej z dostawczakami, niż silnikiem do osobówki. Nie słyszałem nic w sumie na temat tego silnika, więc ciężko cokolwiek stwierdzić.
JTD podobnie jak każdy nowy diesel ma jedną bardzo poważną wadę- poprzedni właściciel. Jeśli ona zostanie wyeliminowana to silnik raczej godny polecenia. Wariacja pod tytułem 2.4 jakoś do mnie nie przemawia. 1.9 znam zarówno z Fiatów, Lancii jaki Alfy i mogę powiedzieć, że jest to silnik który daje radę. Jako ciekawostkę mogę napisać, iż znam który jeżdżąc Alfą 166 zajeździł 3 silniki 2.4 JTD, kiedy padł mu trzeci silnik trafił się napaleniec który zamienił się z nim na Alfę 156 z 1.9 JTD i od tej pory typ zapomniał o problemach. JTD (szczególnie model 19000 ccm) był prekursorem diesli nowej generacji a Włosi dzięki temu silnikowi wielokrotnie byli nagradzani za innowacyjność. Nie mniej jednak na diesla trzeba mocno uważać bo praktycznie każda awaria silnika, układu doładowania czy zasilania to spory wydatek.
Potwierdzam post wyżej. W sumie Alfy są zazwyczaj mocno katowane i niestety wymiana postawowych elementow silnika jest robiona za późno. Jeśli już cośjest nie tak, to łatane to jest na szybko i jak najszybciej sprzedawane, czasem ponawet ciekawych cenach. Kupując nową Alfe na pewno tych problemow nie znajdziemy, o ile dobrze będziemy dbać o silnik naszego kochanego autka.
Pierwsza
Poprzednia
1
Następna
Ostatnia