Problem z 147 1.9 D
Dodano: 3 stycznia 2013 14:02
Witam,
Znajomy ma problem ze swoą 147 z silnikiem 1.9 diesel. Mianowicie po odpaleniu słychać dziwne stykanie w silniku. Co to może być?
Dodano: 6 stycznia 2013 10:56
Hmmm a nie pojechaliście do mechanika z tym? Ja w sumie nie jestem mechanikiem,ale to może być mnóstwo rzeczy.
Dodano: 7 stycznia 2013 14:35
Bez mechanika, podłączenia do kompa, niestety nic nie stwierdzisz w dzisiejszych czasach
Dodano: 11 stycznia 2013 14:35
Alfy niestety nie mają zbyt mało awaryjnych silników, więc zapewne będzie to coś poważnego.
Dodano: 14 stycznia 2013 06:35
Stukanie w silniku, szmery, tarcie czy głośnia praca nigdy nie wróżą nic dobrego. Przy tak ogólnym opisie niewiele mogę Ci poradzić. Osłuchajcie dokładnie silnik i zlokalizujcie miejsce z którego dochodzą dźwięki. Ta wiedza znacznie ułatwi diagnozę. Swego czasu miałem podobny problem w 147 2.0 T.S. Na wolnych obrotach słychać było "głuche brzęczenie", po dodaniu gazu wszystko wracało do normy. Na przeglądzie mechanik snuł podejrzenia, że wariator, że gdzieś jest luz itp liczył już koszty naprawy. Trochę się przestraszyłem bo wtedy auto miałem 2 tygodnie. Usterka okazała się banalna- pękła aluminiowa osłona kolektora, ponadto drgania sprawiły, że odkręciły się śruby. U mnie naprawa zajęła 30min i kosztowała mnie 4 nity i pasek blachy. Ja radziłbym w pierwszej kolejności osłuchać cały samochód a jeśli to faktycznie silnik to tak jak koledzy radzili w poprzednich postach. Podpiąć do kompa i wszystko wyjdzie.
Dodano: 14 stycznia 2013 12:43
Po twoim ogólnym opisie to nawet najlepszy mechanik nie pomoże, a w ogóle to czy jesteś pewny że to stukanie pochodzi z silnika? Radze, podobnie jak kolega wyżej napisał dokładnie osłuchać auto i sprawdzić skąd pochodzi ten dzwięk bo może się okazać że to jakaś pierdoła i tyle
Pierwsza
Poprzednia
1
Następna
Ostatnia