Cześć wszystkim,
Mam problem z moją Alfą Romeo 147 z 2005 roku (silnik 1.9 JTD), i liczę na Waszą pomoc. Od kilku dni zauważyłem, że samochód zaczyna sprawiać problemy z elektryką, a dokładniej z oświetleniem i centralnym zamkiem. Po przekręceniu kluczyka w stacyjce, zauważyłem, że na desce rozdzielczej zaczynają migać różne kontrolki, a światła mijania zaczynają działać nierównomiernie – raz świecą normalnie, a innym razem tylko lekko, jakby prąd nie docierał do żarówek.
Dodatkowo, od jakiegoś czasu mam problem z centralnym zamkiem – nie zawsze działa z pilota, a gdy używam kluczyka, zamki czasami się blokują, a czasami nie. Czasami nawet po wyłączeniu silnika nadal czuć, że coś jest nie tak z elektryką, bo zamek nie chce się całkowicie zamknąć.
Wymieniłem już akumulator na nowy, ale problem nadal występuje. Mam podejrzenia, że może chodzić o jakieś zwarcie lub uszkodzenie wiązki elektrycznej, jednak nie jestem pewien, jak to dokładnie zdiagnozować. Czy ktoś z Was miał podobny problem lub może podpowiedzieć, od czego zacząć? Może to być coś z alternatorem, który nie ładuje prawidłowo akumulatora, a może coś z modułem komfortu? Chciałbym uniknąć wizyty u mechanika, jeśli to coś, co mogę zrobić sam.
Będę bardzo wdzięczny za wszelkie wskazówki!
Pozdrawiam