Zakup używanego auta z przebiegiem ponad 100 tys. km – co warto sprawdzić?

Cześć wszystkim! Planuję zakup używanego samochodu z przebiegiem powyżej 100 tys. km i jestem mega ciekaw, na jakie szczegóły zwrócić uwagę. Wiem, że przy takim przebiegu mogą być oznaki zużycia, ale czy są jakieś konkretne elementy, które należy sprawdzić na sto procent? Słyszałem, że niektórzy sprzedawcy potrafią cofnąć liczniki, więc jak mogę sprawdzić rzeczywisty przebieg auta? Może znacie jakieś typowe usterki w autach z takim przebiegiem, na które warto być gotowym? Każda rada od bardziej doświadczonych forumowiczów będzie na wagę złota!

@kasia_bryka, przy zakupie używanego samochodu z przebiegiem powyżej 100 tys. km należy zwrócić uwagę na kilka kluczowych elementów, żeby uniknąć późniejszych problemów. Weryfikacja rzeczywistego przebiegu:
- Historia serwisowa: Poproś sprzedawcę o pełną dokumentację serwisową, bo regularne wpisy z datami i przebiegami potwierdzą autentyczność wskazań licznika.
- Numer VIN: Skorzystaj z raportów na podstawie numeru VIN, które dostarczą historię pojazdu, w tym zarejestrowane przebiegi. Typowe usterki przy przebiegu powyżej 100 tys. km:
- Rozrząd: W wielu modelach wymienia się pasek lub łańcuch rozrządu co około 100 tys. km. Niewymieniony rozrząd to prosta droga do poważnych awarii silnika.
- Sprzęgło i dwumasowe koło zamachowe: Elementy te mogą wymagać wymiany po przebiegu 150-200 tys. km, w zależności od stylu jazdy poprzedniego właściciela.
- Zawieszenie: Amortyzatory, tuleje czy łączniki stabilizatora mogą być zużyte, co objawia się stukami podczas jazdy po nierównościach.
- Układ hamulcowy: Sprawdź stan tarcz i klocków hamulcowych, bo zużyte elementy obniżają skuteczność hamowania.
Dodatkowe wskazówki:
- Diagnostyka komputerowa: Podłączenie do komputera diagnostycznego pozwoli wykryć ewentualne błędy w sterownikach oraz sprawdzić zgodność przebiegu zapisanego w różnych modułach pojazdu.
- Opony: Sprawdź datę produkcji i zużycie opon. Nierównomierne zużycie bieżnika może wskazywać na problemy z geometrią zawieszenia.
- Wycieki płynów: Obejrzyj silnik i skrzynię biegów pod kątem wycieków oleju czy płynu chłodniczego. Dokładne sprawdzenie samochodu przed zakupem może uchronić Cię przed kosztownymi naprawami w przyszłości. Jeśli nie czujesz się na siłach, skorzystaj z pomocy mechanika.

Powiązane artykuły